ad hominem


ad hominem 1.0

(taal en taalkunde)

(Latijn) op de man af, d.w.z. gericht tegen de persoon, waarbij niet zakelijk geredeneerd wordt, maar een beroep wordt gedaan op emoties; gericht tegen de persoon; op de man gespeeld

Algemene voorbeelden


"Ik ben een beminnelijk mens, maar als ik kwaad word polemiseer ik op een hardvochtige, nietsontziende wijze. Maar: nooit liegen, verkeerd citeren, roddelen over het privéleven van je opponent en altijd beweringen bewijzen. Ik dacht in mijn naïviteit op dat niveau repliek te krijgen. In weerwoorden werd ik ad hominem gepakt en in diskrediet gebracht: ik zoop te veel, was een wijvengek, allemaal naast de kwestie die ik had opgeworpen."

NRC,

In een debat noemt men een argument ad hominem wanneer het betrekking heeft op de persoon die een bewering doet, en niet op de bewering zelf. Dergelijke argumenten worden als oneigenlijk beschouwd.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem,

Rousseau wijdt eindeloze bladzijden aan de door hem ad hominem geïnterpreteerde zin van Diderot: "Alleen de booswicht is alleen", waarin hij een boosaardige insinuatie ziet aan zijn adres, om zich vervolgens even uitvoerig te verwonderen over het feit dat bepaalde personen aanstoot nemen aan een door hem in alle onschuld ("Dat zweer ik") neergeschreven zin aangaande een kolenbrandersvrouw die achtenswaardiger zou zijn dan de maîtresse van de vorst (een zin die met name bij madame de Pompadour, maîtresse van de vorst, in het verkeerde keelgat schoot).

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een aanval ad hominem
  • aanvallen ad hominem

De jongste weken raakte het konflikt bij Sabena gepersonalizeerd rond de figuur van Godfroid. Hem werd een onbuigzame houding verweten. Ook minister van Ambtenarenzaken André Flahaut (PS) liet zich niet onbetuigd. Volgens hem zou Godfroid beter aan de kant gaan staan. "Aanvallen ad hominem hebben nog nooit iets opgelost", zegt Godfroid. "Ik heb vandaag trouwens nog altijd een grote meerderheid van de mensen hier achter mij."

De Standaard,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


ad hominem 2.0

(taal en taalkunde)

(Latijn) afgestemd op de persoon; waarbij rekening wordt gehouden met de persoonlijke omstandigheden
In het citaat in de combinatie ad hominem et ad loborem 'afgestemd op de persoon en op het werk'.

Algemene voorbeelden


Omdat de professionele weerslag van éénzelfde letsel erg verschillend kan zijn, moet de beoordeling van arbeidsongeschiktheid in concreto gebeuren, ad hominem et ad laborem. Zulks kan het beoordelingskader van een geneesheer overstijgen omdat er kennis van verschillende beroepen bij komt kijken, waarvan de taakinhoud erg kan verschillen.

http://home.pi.be/~eb918787/econ-arbong-wn.pdf